Neděle, 28 listopadu, 2021

Správné mražení hub

Když přijdeme z lesa s plným košíkem, nastává druhá změna – očistit je a zpracovat. Buď nakrájet na sušení nebo tepelné zpracování, případně na zamrazení.

magazín Vařečka 03.08.2018 12:00 mrazení, houby Foto: Shutterstock
Je třeba zastavit rozklad hub ještě předtím, než je dáme do mrazničky.
V houbách jsou však enzymy, které je rozkládají a během tohoto rozkladu se stále uvolňují mykotoxiny, tedy nebezpečné škodliviny, které lidskému organismu jednoznačně neprospívají. V podstatě je tedy třeba zastavit rozklad hub ještě předtím, než je dáme do mrazničky. Spolehlivě a rychle to dosáhneme spařením vroucí vodou. Stačí trocha vařící vody na dno kastrolku a pokrájené houby v ní přibližně 5 minut podusit, jako když připravujeme míchaná vejce. Tato jednoduchá tepelná úprava před zmrazením je navíc i velmi praktická – podušené houby zmenší objem, takže ušetříme místo v mrazáku.

Houby ve víně

Pro změnu můžeme sušené houby namočit před vařením do bílého nebo červeného vína, a když budou při vaření houby měkké, můžeme víno, ve kterém se namáčeli, přidat do polévky nebo omáčky či ragú.

vydrží měsíce

Sušené koření uchováváme v dobře uzavřených nádobách na chladném a suchém místě. Teplo, přímé světlo a vlhkost zhoršují kvality koření. Celé koření takto uložené vydrží mnoho měsíců, dokonce až rok. Mleté koření rychleji ztrácí svou barvu i chuť.

Další články autora

Komentáře

Reklama

SEO článek

Nejnovější články