Plýtvání potravinami a množství odpadu z nich se v britských domácnostech po uvolnění omezení vrátilo na úroveň před vypuknutím pandemie.
TASR 28.08.2021 14:37
Ukázala to tento týden zpráva organizace WRAP, charitativní organizace, která podporuje environmentální udržitelnost a recyklaci.
Rodiny totiž po opětovném otevření ekonomiky upustili od návyků, které jim pomáhaly efektivněji nakládat s potravinami, a znovu si kupují více jídla mimo domu.
Podle nejnovějšího průzkumu WRAP možná až tří z 10 britských občanů, tedy 30%, klasifikovat jako „lidi, kteří plýtvají potravinami“. Jde o nárůst z 20% v dubnu 2020. Toto zvýšení se shoduje s uvolněním pandemických omezení ve Spojeném království.
Jde o zvrat oproti loňskému trendu, kdy pozitivní chování, jako plánování, vaření a mrazení porcí, vedlo k 43% poklesu potravinového odpadu. Nyní jsou tyto „dobré návyky“ ohrožené, protože lidé opět čelí časovým tlakem a nahrazují doma připravená jídla hotovými, které si koupí a odnesou s sebou.
„Návrat uspěchaného životního stylu znamená, že se vrátíme do starých kolejí,“ uvedla v prohlášení Sarah Claytonová, vedoucí výzkumu změn chování v organizaci WRAP. „Po šokující zprávě IPCC (Mezivládního panelu pro změnu klimatu OSN) tento měsíc si musíme uvědomit, že plýtvání potravinami je zdrojem změny klimatu a většina potravinového odpadu pochází z domácností,“ dodala Claytonová.
Ze zprávy IPCC z počátku srpna vyplývá, že průměrná celosvětová teplota se do roku 2030 může zvýšit o 1,5 stupně Celsia, tedy o 10 let dříve, než uváděly předchozí předpovědi. Údaje podle expertů ukazují, že oteplování se v uplynulých letech ještě zrychlilo. V závěrech se píše, že globální oteplování už urychluje zvyšování hladiny moří, taje ledovce a zhoršuje extrémy počasí, jako jsou vlny veder, sucha, záplavy a bouře. Tropické cyklóny jsou podle zprávy IPCC stále silnější, zatímco arktický mořský led a permafrost taje. Všechny tyto trendy se v následujících letech ještě zhorší.